Notice: Undefined variable: taguri in /home/boantano/public_html/avocat/assets/functions/data.php on line 360
Avocat Alina Boantă - Raspuns consultatie: Conditii de reducere a varstei standard de pensionare.


  Victor Damian      29-01-2012Drept administrativ, Dreptul muncii


Doamna avocat, va rog sa-mi spuneti in ce sens interpretati notiunea de "pensionarea la limita de varsta" in conditiile existentei grupei de munca (conditii deosebite)? Varsta rezultata din aplicarea reducerii este obligatorie (ca in cazul varstei standard 60/65) sau un drept al angajatului. Aveti cunostinta de solutii in justitie?



Avocat Alina Ioana Boantă vă raspunde      29-01-2012


Potrivit dispozitiilor art. 55 alin 1 din Legea nr. 263/2010 legea privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, conform unui tabel alaturat acestui articol.

Conditia de a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare este ca persoana sa fi atins stagiul complet de cotizare, in conditii deosebite sau in alte conditii, dar, fara ca aceasta sa fi ajuns la varsta standard de pensionare reglementata de lege.
Acesta reprezinta un drept al persoanei, de care poate beneficia sau nu cel care indeplineste conditia atingerii stagiului complet de cotizare in conditii deosebite.Reducerea varstei standard de pensionare se face daca acesta o solicita expres.Nu este obligatorie, asa cum legea prevede obligativitatea ajungerii la varsta standard de pensionare pentru ca persoana sa poata solicita pensionarea.

Pentru mai multe detalii va astept cu o consultatie la sediul biroului.

O zi buna.



Pentru o consultație detaliată și pentru asistență juridică suplimentară pe acest subiect vă invit să stabiliți o întâlnire, folosind pagina de contact

Înapoi la ultimele consultații