Notice: Undefined variable: data in /home/boantano/public_html/avocat/assets/functions/data.php on line 75
Avocat Alina Boantă - Actiuni colective de despagubire pentru prejudicii cauzate prin practici anticoncurentiale



Actiuni colective de despagubire pentru prejudicii cauzate prin practici anticoncurentiale

Asigurarea respectarii dreptului UE la nivel privat se poate realiza, in primul rand, prin actiuni individuale: persoanele fizice sau juridice ar putea initia, individual, actiuni in justitie in vederea asigurarii respectarii drepturilor lor care deriva din dreptul UE.

Cu toate acestea, in cazul in care aceeasi incalcare a dreptului UE aduce prejudicii unui numar mare de persoane fizice si juridice, de cele mai multe ori procesele individuale nu sunt un mijloc eficient pentru a pune capat practicilor anticoncurentiale ilegale sau pentru a obtine despagubiri pentru prejudiciul cauzat prin aceste practici. Din aceste motive, mecanismele de actiune colectiva ar putea fi avute in vedere pentru a remedia deficientele actuale in asigurarea respectarii dreptului UE.

Exista doua forme principale de actiune colectiva: prin intermediul actiunilor in incetare, prin care reclamantii urmaresc sa puna capat continuarii comportamentului ilegal; prin intermediul actiunilor in despagubiri, prin care reclamantii urmaresc acoperirea daunelor cauzate de prejudiciul suferit prin practici anticoncurentiale.

In ceea ce priveste masurile actiunilor in incetare, toate statele membre dispun de proceduri care ofera posibilitatea de a solicita un ordin de incetare a practicilor anticoncurentiale ilegale.

In cazul actiunilor in despagubiri mecanismele existente de despagubire a unui grup de persoane prejudiciate ca urmare a unor practici anticoncurentiale comerciale ilegale variaza mult in UE.

Avand in vedere divergenta actuala a sistemelor juridice nationale, necesitatea executarii transfrontaliere eficiente precum si necesitatea de a evita procesele abuzive, inclusiv practicile de cautare a instantei celei mai favorabile, Comisia Europeana a organizat in perioada 4 februarie - 30 aprilie 2011 o consultare publica privind actiunile colective in despagubire, scopul consultarii fiind identificarea unor principii comune juridice privind actiunile colective de despagubire in UE.

Rezultatele consultarii publice vor permite Comisiei, sa adopte o comunicare privind acest subiect.

Voi reveni cu detalii in privinta acestei consultari publice si rezultatul Comisiei Europene in privinta actiunilor colective in despagubire pentru prejudicii cauzate de practici anticoncurentiale ilegale.


Informatii Suplimentare


Consultații în acest domeniu | Înapoi la Articole