Notice: Undefined variable: data in /home/boantano/public_html/avocat/assets/functions/data.php on line 75
Avocat Alina Boantă - Practici anticoncurentiale - Politica sanctionatorie



Practici anticoncurentiale - Politica sanctionatorie

Pentru investigarea practicilor anticoncurentiale, Consiliul Concurentei poate efectua inspectii, prin inspectori de concurenta, fara autorizare judiciara, in spatiile, terenurile sau mijloacele de transport ale intreprinderilor.

In cadrul acestor inspectii poate sa examineze orice documente, indiferent de locul in care sunt depozitate, sa ridice copii sau extrase din orice documente, sa ia declaratii reprezentantilor si angajatilor intreprinderii, referitoare la fapte sau documente considerate relevante, sa sigileze orice amplasament destinat activitatilor intreprinderii in cauza.

Inspectiile pot fi initiate numai daca exista indicii ca pot fi gasite documente sau pot fi obtinute informatii necesare pentru indeplinirea misiunii.

In orice alte spatii, inclusiv domiciliul, terenuri sau mijloace de transport apartinand conducatorilor si altor angajati ai intreprinderilor supuse investigatiei, pot fi efectuate inspectii numai cu autorizare judiciara.

Pentru furnizarea de informatii incomplete in timpul inspectiilor, refuzul de a se supune unei inspectii, furnizarea de informatii inexacte sau pentru nefurnizarea informatiilor solicitate, pot fi aplicate amenzi de la 0,1% la 1% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctionarii. Pentru incalcarea prevederilor art. 5 alin. 1 din legea concurentei amenzile aplicate sunt de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctionarii.

Pentru a determina intreprinderile sa inceteze o incalcare a prevederilor art. 5 din lege, sa respecte masurile dispuse printr-o decizie de constatare a incalcarii, sa respecte o decizie prin care se impun masuri interimare, sa respecte un angajament devenit obligatoriu printr-o decizie, sa respecte conditiile si/sau obligatiile impuse printr-o decizie, sa furnizeze in mod complet si corect informatiile si documentele care le-au fost cerute, sa se supuna inspectiei prevazute, Consiliul Concurentei poate obliga, prin decizie, intreprinderile la plata unor amenzi cominatorii, in suma de pana la 5% din cifra de afaceri zilnica medie din anul financiar anterior sanctionarii, pentru fiecare zi de intarziere, calculata de la data stabilita prin decizie.

In cazul contraventiilor privind incalcarea art. 5 din lege, daca, dupa primirea raportului de investigatie sau in cadrul audierilor, intreprinderea recunoaste, in mod expres, savarsirea faptei anticoncurentiale, aceasta va fi retinuta ca circumstanta atenuanta sub forma colaborarii in cadrul procedurii administrative si va determina diminuarea cuantumului amenzii cu un procent cuprins intre 10% si 30% din nivelul de baza.

Individualizarea sanctiunilor care urmeaza sa fie aplicate de Consiliul Concurentei se face tinand seama de gravitatea faptei dar si durata acesteia.



Consultații în acest domeniu | Înapoi la Articole