Alecu Nicu 30-06-2011Dreptul muncii, Drept contraventional
Buna ziua,
O intrebare pentru dumneavoastra: doresc sa cumpar o masina, pe firma, exista posibilitatea de a nu platii TVA? Nimeni nu poate sa-mi spuna daca mai este valabila aceasta facilitate sau nu (adica sa nu mai platesc TVA_ul in cazul in care cumpar masina pe firma).
Multumesc si astept un raspuns
Avocat Alina Ioana Boantă vă raspunde 30-06-2011
Buna ziua stimate domn,
Achizitionarea unui autoturism indiferent daca acesta este achizitionat din tara sau din spatiul comunitar este o operatiune impozabila din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, asa cum este stipulat si in disp. art. 126 capitolul "Operatiuni impozabile" alin. 1 din Codul Fiscal "
Din punct de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: a) operatiunile care, in sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata; b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133; c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare; d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2)
Iar aceasta operatiune nu se incadreaza in disp. art. 8 din lege "Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania: a) achizitiile intracomunitare de bunuri a caror livrare in Romania ar fi scutita conform art. 143 alin. (1) lit. h) - m); b) achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care locul este in Romania in conformitate cu prevederile art. 1321 alin. (1), atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii: 1. achizitia de bunuri este efectuata de catre o persoana impozabila, denumita cumparator revanzator, care nu este stabilita in Romania, dar este inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru; 2. achizitia de bunuri este efectuata in scopul unei livrari ulterioare a bunurilor respective, in Romania, de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1; 3. bunurile astfel achizitionate de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1 sunt expediate sau transportate direct in Romania, dintr-un alt stat membru decat cel in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, catre persoana careia urmeaza sa ii efectueze livrarea ulterioara, denumita beneficiarul livrarii ulterioare; 4. beneficiarul livrarii ulterioare este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania; 5. beneficiarul livrarii ulterioare a fost desemnat in conformitate cu art. 150 alin. (4) ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea efectuata de cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1. c) achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si de antichitati, in sensul prevederilor art. 1522, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112, sau vanzatorul este organizator de vanzari prin licitatie publica, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112; d) achizitia intracomunitara de bunuri care urmeaza unei livrari de bunuri aflate in regim vamal suspensiv sau sub o procedura de tranzit intern, daca pe teritoriul Romaniei se incheie aceste regimuri sau aceasta procedura pentru respectivele bunuri.Dar acesta operatiune nu se incadreaza nici in disp art. 143 "Scutiri pentru exporturi sau alte operatiuni similare, pentru livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitar"
In concluzie nu exista posibilitatea ca o persoana juridica sa fie scutita de la plata TVA-ului la achizitionarea unui autoturism.
Succes,O zi buna!
Pentru o consultație detaliată și pentru asistență juridică suplimentară pe acest subiect vă invit să stabiliți o întâlnire, folosind pagina de contact