Cojarica Magduta 12-04-2012Drept civil, Drept administrativ
Buna ziua stimata doamna,
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: am un apartament inchiriat unei firme (folosit ca punct de lucru, nu sediu social) intr-un imobil cu o asociatie de proprietari formata. In regulamentul asociatie se spune ca ar fi stipulat ca nu se pot inchiria firmelor. Regulamentul nu l-am vazut, nu l-am semnat.
Compania chiriasa are nevoie de un act de la asociatia de locatari pt inregistrarea adresei ca punct de lucru pe care presedintele refuza sa il furnizeze (semneze/stampileze). Ce pot face?
Am gasit pe net mentiunea ca ar fi nevoie doar de acordul proprietarilor apt direct invecinate pe plan vertical si orizontal, daca le obtin nu este presedintele obligat si el sa semneze si stampileze?
pe plan orizontal -stanga e terasa, dreapta e apt de la scara cealalta care (secret de constructie) nu ar fi exact perete in perete, existand cam 1m loc intre corpurile de scara pe plan vertical -sus nu se pune probl -ap e la ultimul etaj, jos -da, incerc sa obtin semnatura. total - un vecin
Alte mentiuni - nu a mai existat o sedinta de ani de zile, presedintele se crede proprietarul locului...nerelevant, adevarat.
Cum ma sfatuiti sa procedez?
Multumesc anticipat,
Cu stima,
Cojarica Magduta-Ropotescu
Avocat Alina Ioana Boantă vă raspunde 12-04-2012
Buna ziua,
In primul rand pentru Oficiul Registrului Comertului aveti nevoie de o adeverinta ce emana de la Asociatia de Proprietari semnata si stampilata, daca acest spatiu nu este spatiu comercial, ci are destinatia locuinta. De asemenea trebuie ca locatarii sau reprezentantul acestora sa cunoasca activitatea ce urmeaza a fi desfasurata la acel punct de lucru, acesta putand avea o activitate restransa, astfel incat sa nu deranjeze pe nimeni.
Pentru deschiderea unui punct de lucru aveti nevoie si de acordul vecinilor pe care ii aveti deasupra, dedesubt, stanga, dreapta, in masura in care exista. Statutul asociatiei de proprietari este semnat de proprietari si semnat de acestia si este hotararea acestora. Contravine legii acea dispozitie si mai ales dreptului de proprietate, intrucat un proprietar al unui imobil-apartament poate dispune in mod liber si fara restrangeri din partea tertilor de dreptul sau de proprietate in orice forma doreste, fie inchiriere fie comodat, etc. Nu imi poate impune o Asociatie daca pot sa inchiriez sau nu si mai ales cui ar trebui sa inchiriez un imobil. Ar trebui sa aveti o intalnire cu presedintele sau administratorul pentru discutii pe aceasta tema si trebuie sa ii mentionati ca practic incalca un drept de proprietate al unui proprietar, fiindu-i acestuia restransa capacitatea de a dispune liber de dreptul sau.
In functie de rezultatul discutiilor puteti decide pe mai departe.
Va astept cu mai multe detalii la sediul cabinetului.
Pentru o consultație detaliată și pentru asistență juridică suplimentară pe acest subiect vă invit să stabiliți o întâlnire, folosind pagina de contact