Comisia Europeana a lansat spre consultare proiectul documentului privind Cuantificarea prejudiciului in actiunile in despagubire intemeiate pe incalcarea articolelor 101 sau 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE)
Orice persoana care a suferit un prejudiciu in urma incalcarii articolelor 101 sau 102 din TFUE are dreptul la despagubiri pentru acel prejudiciu. Prin despagubire se intelege aducerea partii prejudiciate in situatia in care ar fi fost daca nu exista nicio incalcare.
Actiunea in despagubiri pentru prejudicii se intemeiaza pe afirmatia potrivit careia o incalcare a articolului 101 sau 102 din TFUE a afectat in mod negativ situatia reclamantului.
Se pot distinge urmatoarele categorii principale de efecte negative:
Autorii incalcarii pot sa exploateze puterea de piata de care dispun prin majorarea preturilor pe care clientii lor directi le platesc. Printre incalcarile care au astfel de efecte se numara practicile de majorare a preturilor pentru clienti prin angrenarea in practici de tipul celor interzise prin art. 101 din TFUE (fixarea preturilor, impartirea pietei sau limitarea productiei) si practicile abuzive de exploatare in sensul art. 102 din TFUE.
De asemenea, intreprinderile pot sa incalce art. 101 și 102 din TFUE prin excluderea concurentilor de pe o piata sau prin reducerea cotei de piata a acestora (abuzul de pozitie dominanta prin micsorarea marjei, prin preturi de ruinare sau vanzari legate, ori prin anumite acorduri verticale de exclusivitate intre furnizori si distribuitori, care incalca legislatia concurentei).
Orice persoana poate reclama despagubiri pentru prejudiciul cauzat de incalcarea normelor legislatiei in domeniul concurentei. Desi dreptul la despagubiri este recunoscut in legislatia UE, au fost sesizate o serie de dificultati, in special cele referitoare la cuantificarea prejudiciilor individuale, care impiedica partile prejudiciate sa obtina despagubirile la care au dreptul.
In acest sens, proiectul documentului privind Cuantificarea prejudiciului in actiunile in despagubire intemeiate pe incalcarea articolelor 101 sau 102 din Tratat, elaborat de catre CE, ofera o imagine de ansamblu a prejudiciului cauzat diferitelor categorii de parti prejudiciate prin incalcarea normelor antitrust ale UE si prezinta unele dintre metodele si tehnicile disponibile in prezent in vederea cuantificarii prejudiciului suferit de partile prejudiciate.
Desi documentul are un caracter pur informativ, fara a fi obligatoriu, ofera asistenta instantelor judecatoresti nationale si partilor implicate in actiuni in despagubiri, facand accesibile unui public cat mai larg, informatii relevante referitoare la identificarea prejudiciului cauzat de incalcarea normelor antitrust.
De asemenea, acest document orientativ are scopul si de a ajuta partile sa ajunga la solutionarea amiabila a diferendelor, in cadrul sau in afara procedurilor judiciare sau a mecanismelor alternative de solutionare a litigiilor.
Consultarea se adreseaza atat cetatenilor cat si organizatiilor si autoritatilor publice, termenul limita pentru transmiterea observatiilor fiind 30 septembrie 2011.
Consultații în acest domeniu | Înapoi la Articole