Donatia
Donatia este un contract unilateral - insemnand ca doar o parte a contractului are obligatii - si cu titlu gratuit, insemnand ca una din parti, in cazul nostru donatorul, nu urmareste sa primesca ceva in schimbul prestatiei pe care o face. Ceea ce caracterizeaza donatia este trecerea unei valori dintr-un patrimoniu in altul, fara echivalent.
Intr-o donatie una din parti se numeste donator (cel care da ceva) si donatar (cel care primeste ceva).
Orice donatie se face printr-un act autentic, adica un act prin care consimtamantul ambelor parti sa fie manifestat prin inscris sub forma autentica, la un notar public.
Orice donatie incheiata in orice alta forma scrisa sau verbal este NULA.
Donatia poate avea ca obiect atat bunuri mobile cat si bunuri imobile. Bunurile mobile trebuie inscrise intr-un act estimativ semnat de parti.
Donatia este irevocabila, adica odata incheiat contractul are forta obligatorie intre parti si nu poate fi desfacut/revocat/desfiintat/modificat prin voina uneia dintre parti.
Exista situatii insa cand donatia poate fi revocata/desfacuta si anume donatia facuta in timpul casatoriei intre soti pe bunurile comune, pentru ca ea poate avea ca obiect bunurile proprii ale sotului donator si astfel ca devin bunuri proprii ale sotului donatar.
Exista si cauze legale de revocare a donatiilor , limitativ prevazute de lege, desi donatia este prin esenta ei un act irevocabil: donatia se poate revoca pentru neindeplinirea sarcinilor (se poate solicita numai pe cale judecatoreasca), donatia se mai poate revoca si pentru ingratitudine (si aceasta cauza se poate constata de catre instanta de judecata) si un ultim caz in care donatia se poate revoca este pentru survenienta de copil.
Donatiile nu pot depasi o anumite cantitate de bunuri atunci cand donatorul are copii. Atunci cand donatia trece peste aceasta cotitate stabilita de lege, donatiile se reduc cand se va dezbate succesiunea dupa donator, dar, aceasta reductiune a donatiilor nu poate fi solicitata decat de mostenitorii rezevatari ai donatorului.
Consultații în acest domeniu | Înapoi la Articole